EEKLO-MEETJESLAND

Oost-Vlaanderen

Welkom in onze club !

Het Meetjesland is een regio in het noordwesten van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen.
Het is het landelijke gedeelte tussen de steden Gent en Brugge. In het noorden vindt men polders met verschillende waterlopen en kreken en in het zuiden bosrijk gebied.
De foto is “het beeld” in het Meetjesland dat vele bomenrijen weergeeft langs die waterlopen. Het Meetjesland heeft Eeklo als centrumstad en onze club draagt die naam.
Onze maandelijkse statutaire vergaderingen vinden op de derde dinsdag van de maand plaats in Huyze De Baere, Noordstraat 64 in Maldegem. Op onze fanion staat in het midden de herbakker. Deze tekening geeft weer dat je, volgens de legende, je hoofd kon laten herbakken in Eeklo.

Wie zijn wij?

Eeklo-Meetjesland is gecharterd in 2003. Wat begon als een voorzichtig zoeken naar mogelijke kandidaat-leden en naar een manier van werken en communiceren waarvoor iedereen open stond, is nu uitgegroeid tot een volwaardige club met toffe, energieke en professionele Soropvriendinnen.
Na ons in eerste instantie toegelegd te hebben op kleinere lokale steunacties, is onze focus nu meer verlegd naar thema’s van de Verenigde Naties die nauw aansluiten bij de doelstellingen van Soroptimist International.
De evolutie in onze projecten brengt ons ook nader tot samenwerking met andere clubs. De kracht van SI is tenslotte het resultaat van een wereldwijde samenwerking!
Onze club blijft groeien en dit zou niet mogelijk zijn zonder de vriendschappelijke band die er tussen de leden gegroeid is en waardoor we SI op de kaart hebben gezet in het Meetjesland. Nieuwe en waardevolle kandidaten werven is haast een “vanzelfsprekendheid” geworden!
 • Opgericht op:
  08/11/2003
 • Voorzitster:
  Martine UNION
  en Hilde VANDECAUTER
 • Maandelijkse vergadering:
  Derde dinsdag van de maand
 • Contactpersoon:
  Isabelle COLPAERT
 • Email:
  eeklo-meetjesland@soroptimist.be

Belangrijke activiteit

FUNDRAISING

Onze fundraising bestaat er jaarlijks in om champagne te verkopen. Een van onze leden kent een lokale producent van champagne uit de regio van Epernay die jaarlijks een 1000-tal flessen produceert voor onze club. Het belangrijkste is echter dat op de capsule steeds het logo van Soroptimist staat samen met een typisch beeld uit het Meetjesland. Onze visibiliteit is dus optimaal en de capsules zijn een gegeerd item geworden bij de verzamelaars.
Naast de champagneverkoop is er steeds een andere fundraising zoals een Kerstconcert, een after-workparty, een ontbijtverkoop, een film e.d.

Projecten in de kijker

Orange campaign

Een jaarlijks terugkerend project is de Orange campaign. Wat kleinschalig begon met het uithangen van een banner is nu uitgegroeid tot een actie waaraan vele van onze Soropleden in de club deelnemen. Viisibiliteit en bewustwording van het grote probleem blijft onze prioriteit en we zijn trots dat we dit in de verschillende dorpen van onze regio kunnen uitdragen.

De status van de vrouw verbeteren

We blijven gevoelig voor onze Soropdoelstelling nl. de status van de vrouw verbeteren.
Daarom hebben we dit jaar, tijdens onze 7-hoeksvergadering, een mooi bedrag van de 7 Oost-Vlaamse clubs bijeen gelobbyd om het zorgcentrum tegen seksueel geweld in Gent te helpen. Op die manier sponseren we een filmpje omtrent seksueel geweld dat ter info in alle jeugdcentra, ziekenhuizen en scholen zal afgespeeld worden. Een mooie samenwerking tussen de clubs wat resulteerde tot een prachtig project dat we jaarlijks kunnen verbeteren.