KEMPEN

Antwerpen

Welkom in onze club !

Een groep vrouwen uit de Kempen met hun hart en verstand op dezelfde lijn, of zoals zij het zelf verwoorden 'van dezelfde slag', hebben op 1 september 2020 het officiële charter van Soroptimist International ondertekend.

Een eerste succesvolle activiteit in juni 2019 was het begin van een groeiende groep leden met power en potentieel. Vandaag staat deze dynamische groep vrouwen klaar om de idealen van Soroptimist International ter harte te nemen tijdens een virtuele charterceremonie, volledig corona-proof, een primeur!
Deze nieuwe generatie Soroptimisten uit de Kempen zijn vrouwen die zich realiseren of zelf ervaren hebben dat niet iedereen in de wereld gelijke kansen en rechten heeft.

Soroptimisten hebben zich als doel gesteld om op te komen voor de rechten van vrouwen en meisjes. Dit door gebruik te maken van zowel hun professionele als persoonlijke vaardigheden. Door ondersteuning te bieden op verschillende vlakken wordt de positie van vrouwen en meisjes versterkt.

Uiteindelijk gaat het erover om de hele maatschappij sterker en veerkrachtiger te maken, door ook het beschikbare potentieel van vrouwen in te zien en hen een kans te geven. Dat is een grote winst en niet alleen in tijden van een gezondheidscrisis of economische recessie maar altijd en overal, ook hier in België, in eigen straat, dorp en stad!
  • Opgericht op:
    01/09/2020
  • Voorzitster:
    Jacobien KAMP
  • Maandelijkse vergadering:
    Eerste dinsdag van de maand
  • Contactpersoon:
    Kathleen PEETERS
  • Email:
    kempen@soroptimist.be

Belangrijke activiteit

MEERHOUTS AMATEUR KUNSTEN FESTIVAL ISM SI CLUB KEMPEN

Het MAK ; het “Meerhouts Amateur Kunstenfestival” vindt plaats op 8 en 15 mei. Meer dan 35 amateurkunstenaars stellen hun werken tentoon op verschillende locaties in de gemeente.
Anne Delforge, één van onze leden, nodigt iedereen uit in haar keramiekatelier en geeft onze club de kans om een centje bij te verdienen met een mojitobar.
Het weer was ons heel goed gezind, de keramieken items, potten, kannen, schalen…. Waren verbluffend mooi en menigeen vleide zich in de tuin om van een drankje te genieten en onze kas te spijzen.

Projecten in de kijker

PROJECT 'CARE FREE PERIOD' ZORGELOZE MENSTRUATIE

SANCTA MARIA INSTITUUT KASTERLEE HAALT MET S.O.S CARE FREE PERIOD BOX MENSTRUATIE UIT TABOESFEER
Het SMIK in Kasterlee stelt sinds dinsdag 17 mei twee maandverbandautomaten ter beschikking van de leerlingen. Het zijn exemplaren die door de SMIK-leerlingen van 4 Techniek-Wetenschappen werden ontworpen als vervolg op het Project Care Free Period, een sensibiliseringsactie rond menstruatie-armoede op Wereldmeisjesdag van 11 oktober 2021.
De S.O.S Care Free Period Box, zoals de automaat wordt genoemd, is vervaardigd uit hout en kan 30 maandverbanden stockeren. De maandverbanden zijn gratis en worden aangeboden door Soroptimist International Club Kempen.
Menstruatie hoort bij het vrouw zijn, is ‘maandelijkse kost’ maar zit toch nog steeds in een taboesfeer. Plots ongesteld worden, een “ongelukske” voorhebben en geen maandverband bij de hand hebben… Vele vrouwen kunnen er zich wat bij voorstellen.
Door maandverband gratis aan te bieden, toegankelijk te maken voor iedereen en de automaat op een erg zichtbare plaats op te hangen, wil de school menstruatie uit de taboesfeer halen en gender breed bespreekbaar maken. Het eerste exemplaar van het ontwerp van de automaat krijgt een vaste plaats in de centrale gang en een tweede exemplaar hangt in het damestoilet.
Op dinsdag 17 mei kregen alle leerlingen informatie over het opzet van de S.O.S Care free Period Box. Diezelfde dag werd, in het bijzijn van de burgemeester en de schepen van Sociale zaken en Welzijn, de maandverbandenautomaat in de centrale hal van de school, officieel ingehuldigd onder het goedkeurend oog van de leerlingengroep die dit mooie initiatief mee vorm gaf.

Handleiding ZOOM-meeting

Tijdens 2 periodes van telkens 6 maanden omwille van de Covid-19 lockdown, heeft de Verslavingskoepel ondervonden hoe moeilijk het was om contact te houden met de mensen die wekelijks de contactgroepen bijwoonden. Daarom werden er ZOOM vergaderingen gestart. Als snel werd het duidelijk dat niet iedereen een laptop had of in staat was ermee te werken. Onze club bood aan een handleiding uit te schrijven. Op die manier kon iedereen deelnemen aan de wekelijkse ZOOM vergaderingen.